Στο πλαίσιο του εορτασμού των 160 χρόνων λειτουργίας του Ραλλείου Λυκείου Θηλέων Πειραιά, μία ομάδα φιλολόγων του σχολείου μας, η Κατερίνα Παιδονόμου, η Καλλιόπη Μπεχράκη και η Ειρήνη Κατσαρά υπό το συντονισμό της Χαραλαμπίας Κανελετοπούλου , κατόπιν ανάθεσης από το Διευθυντή κ. Δ. Καλαιτζίδη , ανάλαβε να αξιολογήσει τα βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου από το έτος ιδρύσεώς του.
Με έκπληξη λοιπόν ανακαλύψαμε ότι στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας έχουμε στην διάθεσή μας ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμικού πλούτου της χώρας, κρυμμένους πολύτιμους αλλά διαφορετικούς θησαυρούς δεδομένου ότι εκτός από την παλαιότητα, άλλοι παράγοντες που καθιστούν ένα βιβλίο συλλεκτικό είναι ο συγγραφέας, οι πρώτες εκδόσεις , η αξία και η θεματική του έργου, ακόμη και οι καλλίγραφες αφιερώσεις σε αγαπημένα πρόσωπα.
Στο λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας ανακαλύψαμε πολλές εκδόσεις αρχαίων ελλήνων κλασικών συγγραφέων σε πρωτότυπο και μεταφρασμένο κείμενο . Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων που αφορούν στη διδασκαλία, εκμάθηση και εμπέδωση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και στη μελέτη της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ανακαλύψαμε επίσης και πολλές κριτικές μελέτες για τα ισχύοντα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ελλάδα. Τελευταία , αλλά όχι ήσσονος σημασίας κατηγορία παλαιών βιβλίων, είναι οι εκδόσεις αναγνωστικών και άλλων σχολικών βιβλίων από το Σύλλογο εκδόσεως ωφελίμων βιβλίων που χρονολογούνται από το 1887. Το ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η αναγραφή στο εξώφυλλο του κόστους του βιβλίου, ο αριθμός και η ημερομηνία έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας.
Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος ή να ενθαρρύνει νέες και πρωτότυπες ερευνητικές προσπάθειες εκπαιδευτικών και ερευνητών στους τομείς της ιστορίας, της πολιτικής επιστήμης, της κοινωνιολογίας και σχετικών αντικειμένων.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017.