Στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2014 έλαβε χώρα στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα στην Παλλήνη Αττικής το ΙΔ' Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Αττικής του Προγράμματος Συνεργαζομένων Σχολείων (ASPnet) UNESCO με θέμα «Τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς».
Το σχολείο μας συμμετείχε με δεκαμελή αποστολή αποτελούμενη από τις μαθήτριες Παναγιώτα Γυδάκου, Κατερίνα Καλλιγέρη και Μάγδα Ιωαννίδου της Γ Τάξης, Νατάσα Βέλιου, Βαλέρια Δαβράδου και Άννα-Μαρία Οικονόμου της Β Τάξης και,,τέλος, Αναστασία Ανδρούτσου, Ναταλία Γιαννακοπούλου και Κατερίνα Γεωργιάδου-Μαντουβάλου της Α τάξης. Τον συντονισμό, την προετοιμασία και τη συνοδεία των μαθητριών ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κκ Πηνελόπη Καπελαρή (Φιλόλογος) και Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής Γλώσσας).
Κατά τη διεξαγωγή του Συμποσίου, οι 198 συμμετέχοντες μαθητές/τριες από τα 21 συνεργαζόμενα σχολεία του Δικτύου Λυκείων Αττικής (ASPnet) UNESCO χωρίστηκαν σε 15 ομάδες εργασίας οι οποίες επεξεργάστηκαν όλα τα υποθέματα κατά την πρώτη μέρα και παρουσίασαν τα πορίσματά τους στην Ολομέλεια τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου. Πιο συγκεκριμένα, τα υποθέματα για τα οποία προετοιμάστηκαν και επεξεργάστηκαν στις ομάδες οι μαθητές/τριες είναι τα εξής :
α) Το «διαχρονικό μήνυμα» των Μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς (έμφαση στις Αξίες και την α-λήθεια των μνημείων και στην σύμβαση της UNESCO)
β) Τα Μνημεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς και η διαχείριση του παρελθόντος (έμφαση στην Εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, την Πολιτεία και τα Μουσεία)
γ) «Χρήσεις και καταχρήσεις» των Μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς (έμφαση στην αξιοποίηση κατ? αντιδιαστολή με την εμπορευματοποίηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαθήτρια Παναγιώτα Γυδάκου διορίστηκε Πρόεδρος της Ομάδας 13 ενώ η μαθήτρια Άννα-Μαρία Οικονόμου διορίστηκε Γραμματέας της Ομάδας 15. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας παρενέβησαν πολλές φορές διατυπώνοντας καίριες ερωτήσεις όλες οι μαθήτριες
Η καλλιτεχνική συμμετοχή του σχολείου μας ήταν η ηλεκτρονική προβολή φωτογραφικού υλικού από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες με μουσική επένδυση και ταυτόχρονη απαγγελία Ϋμνων στον Απόλλωνα από τις μαθήτριες Κατερίνα Καλλιγέρη και Μάγδα Ιωαννίδου. Η παραγωγή έγινε από την εκπαιδευτικό κ Αικατερίνη Χριστοδούλου με την πολύτιμη τεχνική συμβολή του κ Δημήτρη Αγγελιδάκη, καθηγητή Πληροφορικής.
Το σχολείο θα ήθελε να ευχαριστήσει τους γονείς των μαθητριών μας οι οποίοι φρόντισαν για τη μεταφορά τους προς και από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα κατά το διήμερο της διεξαγωγής του Συμποσίου.