Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πιλοτικό διαθεματικό πρόγραμμα του σχολείου μας για το Ρεμπέτικο σε εισήγηση με θέμα " The promotion of intercultural dialogue in schools through intangible cultural heritage" (Η προώθηση του Διαπολιτισμικού Διαλόγου στη σχολική εκπαίδευση μέσω της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) , στο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο " The role of Intercultural Dialogue in managing diversity in Europe" (Ο ρόλος του Διαπολιτισμικού Διαλόγου στη διαχείριση της διαφορετικότητας στην Ευρώπη) που διοργανώθηκε από το Project Jean Monnet EUVadis του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η εισήγηση των Β. Δηλάρη (Εθνικής Συντονίστριας UNESCO-ASPnet) και Κ. Χριστοδούλου (εκπαιδευτικού και συντονίστριας του προγράμματος στο Ράλλειο) εστίασε στο κοινό πιλοτικό πρόγραμμα UNESCO-Eυρωπαικής Ένωσης με τίτλο "Raising awareness about and learning with cultural heritage in European Schools", στο οποίο το σχολείο μας συμμετείχε κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εκπροσωπώντας το ελληνικό Δίκτυο UNESCO ASPnet. Η επιλογή του σχολείου μας από τους διοργανωτές βασίστηκε σε παλαιότερο πρόγραμμα για την Μεσογειακή Διατροφή (στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς), το οποίο είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί (σχ. έτος 2017-18) ως δραστηριότητα του Ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+KA2 ROOTS.
Η εισήγηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το ακροατήριο αλλά και από τους Πανεπιστημιακούς, τους Εμπειρογνώμονες και τους εκπροσώπους Διεθνών και Ευρωπαικών Οργανισμών και Δικτύων που συμμετείχαν στην 3η Σενεδρία, ενώ οι εισηγήτριες Β. Δηλάρη και Κ. Χριστοδούλου απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις αναλύοντας τη στοχοθεσία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Στο πλαίσιο του πιλοτικού διαθεματικού προγράμματος του Ραλλείου για το Ρεμπέτικο “Old Steps on a New Path” (σχολικό έτος 2019-2020), οι μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Α3 διδάχθηκαν Φυσική Αγωγή (Ε. Κακογιάννη), Λογοτεχνία (Δ. Χριστόπουλος), Πληροφορική (Δ. Αγγελιδάκης) και Αγγλικά (Κ. Χριστοδούλου) με βάση το Ρεμπέτικο ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς. Η αφίσα του προγράμματος για το Ράλλειο δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό Π. Μαρκόπουλο.
Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Εθνική Συντονίστρια UNESCO-ASPnet κα Β. Δηλάρη για την αμέριστη στήριξη και την αγαστή συνεργασία καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος.