Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Erasmus+ KA1 του σχολείου μας με τίτλο «Διατήρηση & Ενδυνάμωση της Σχολικής μας Κουλτούρας» και κωδικό KA12023-1-EL01-KA122-SCH-000115245 στους συναδέλφους μας κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης εργασίας, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του προγράμματος. Τη συνάντηση παρακολούθησε επίσης η Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κυρία Σοφία Σπανουδάκη, προσκεκλημένη των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του Ραλλείου.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και του υλικού επιμόρφωσης έγινε στο πλαίσιο του μεντορισμού ομοτίμων από τη συντάκτρια της αίτησης χρηματοδότησης και ακαδημαϊκή και οργανωτική συντονίστρια του προγράμματος εκπαιδευτικό Αγγλικής Κατερίνα Χριστοδούλου και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Νικόλαο Ζαρκαδούλα, Διευθυντή και Γεώργιο Πανόπουλο, Υποδιευθυντή.
Οι ομιλητές εστιάστηκαν στα βασικά σημεία των επιμορφωτικών προγραμμάτων που παρακολούθησαν στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Άμστερνταμ. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τριών στόχων του προγράμματος, που αφορούν την ενσωμάτωση μέσω της μεθόδου CLIL θεμάτων που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σχεδιασμό διαθεματικών εκπαιδευτικών σεναρίων για τη διδασκαλία γλωσσών & αντικειμένων βασισμένων σε αυθεντικά κείμενα, την ενσωμάτωση των 17 Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο σχεδιασμό και τη διδασκαλία των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος και στη δημιουργία διαθεματικών σεναρίων και, τέλος, την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών & αρχών & της ιδιότητας του ενεργού πολίτη μέσω διδασκαλίας & σχεδιασμού ειδικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ποικίλων διδακτικών αντικειμένων & σχολικών προγραμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Χριστοδούλου παρακολούθησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο “CLIL in practice: Focus on the EU”/ «Ενσωμάτωση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στη διδασκαλία άλλων σχολικών αντικειμένων με εστίαση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατά το διάστημα 1-6/4/2024 στη Φλωρεντία. Στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος, η εκπαιδευτικός είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει εξειδικευμένο εργαστήριο στο Ιστορικό Αρχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στεγάζεται στη Villa Salviati, μαζί με ομάδα εκπαιδευτικών από την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Κατά την παρουσίασή της στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, η κυρία Χριστοδούλου, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο ιστορικό του Ραλλείου Λυκείου σε προγράμματα Comenius, Erasmus+ KA1, KA2, KA3 και Jean Monnet Action κατά τα τελευταία 30 έτη, εστιάστηκε στην αναγκαιότητα του προγράμματος CULT για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση της ολιστικής σχολικής κουλτούρας και της εξωστρεφούς φυσιογνωμίας του Ραλλείου Λυκείου. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους τρόπους διαθεματικής ενσωμάτωσης αυθεντικών κειμένων της ΕΕ στην διδασκαλία, μέσω της μεθόδου CLIL, είτε μέσω θεματολογίας είτε μέσω μεθοδολογίας σε ποικίλα διδακτικά αντικείμενα (Ξένες Γλώσσες, Νέα Ελληνικά, Πολιτική Παιδεία, Βιολογία, Χημεία, Οικονομία, Φυσική αγωγή, Θρησκευτικά, Πληροφορική, Μαθηματικά/ Στατιστική) καθώς και στις Δράσεις του Ενεργού Πολίτη, την Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας αλλά και σε ολοκληρωμένα projects (πχ εφαρμογή στον ανακυκλωτικό σταθμό). Κατόπιν, αναφέρθηκε στην πιλοτική διαθεματική (Αγγλική Γλώσσα και Ιστορία Προσανατολισμού Γ τάξης) δραστηριότητα διδασκαλίας στο πεδίο που σχεδίασε και οργάνωσε η ίδια στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Συλλογών του Μουσείου) με μεντορευόμενη τη φιλόλογο του τμήματος Γ2. Κλείνοντας, διατύπωσε προτάσεις- προσκλήσεις στους παρισταμένους εκπαιδευτικούς για την διαθεματική διδασκαλία των αντικειμένων τους με αυτό της Αγγλικής Γλώσσας με βάση, π.χ. την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ή την πολιτική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αλλά και για την ενσωμάτωση αυθεντικών εγγράφων της ΕΕ ως γνωστικό υπόβαθρο σε σχολικές δραστηριότητες, όπως αυτές της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή της Ομάδας Ανακυκλωτικού Σταθμού που καλλιεργούν αξίες και δεξιότητες πρακτικής εφαρμογής.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υποδιευθυντής κύριος Γιώργος Πανόπουλος (Μαθηματικός) που παρακολούθησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «From Global Priorities to School Projects: Focus on Sustainable Development and Citizenship Education/ Από τις διεθνείς προτεραιότητες στα σχολικά προγράμματα: Εστίαση στην Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Εκπαίδευση για την ιδιότητα του Ενεργού Πολίτη» κατά το διάστημα από 24/2 έως 1/3/2025 στη Ρώμη. Μετά από σύντομη εισαγωγή στις έννοιες της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Εκπαίδευσης για την ιδιότητα του Ενεργού Πολίτη, ο κύριος Πανόπουλος ανέλυσε διεξοδικά όλα τα στάδια σχεδιασμού και εφαρμογής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τη μέθοδο Project Based Learning (PBL)/ Μάθηση Βάσει Έργου. Προφανώς, η μεθοδολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε μικρής κλίμακας πρότζεκτ στο πλαίσιο της καθημερινής διδακτικής πρακτικής με οποιαδήποτε τάξη ή τμήμα σε οποιοδήποτε διδακτικό αντικείμενο είτε σε μεγαλύτερης κλίμακας πρότζεκτ στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, ομίλων και ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.
Τέλος, ο Διευθυντής κύριος Νίκος Ζαρκαδούλας ενημέρωσε τους παρισταμένους για το επιμορφωτικό πρόγραμμα που παρακολούθησε από 3 έως 8 Μαρτίου 2025 στο Άμστερνταμ με τίτλο «The Democratic Life in the EU: Teaching Citizen Rights and Duties/ Η Δημοκρατική Ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Διδασκαλία των Δικαιωμάτων και των Υποχρεώσεων του Πολίτη». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί και της παρακολούθησης του επιμορφωτικού προγράμματος, ο κύριος Ζαρκαδούλας ενημέρωνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αποστέλλοντας το ψηφιακό υλικό των καθημερινών συνεδριών, δεδομένου ότι αποτελεί πολύτιμο πόρο κυρίως ως προς σχεδιασμό και την εφαρμογή του υποχρεωτικού προγράμματος Δράσεις του Ενεργού Πολίτη καθώς μπορεί να συμπεριληφθεί, είτε μέσω μεθοδολογίας είτε μέσω θεματολογίας και στα τρία διδακτικά αντικείμενα-πεδία δράσης (Πολιτική Παιδεία Α΄ τάξης, Θρησκευτικά Β΄ τάξης και Φυσική αγωγή Γ’ τάξης) της εγκυκλίου. Συνέχισε με την προβολή του βίντεο «Active Listening» ως εργαλείου για τη βελτίωση του σχολικού κλίματος και την αποφυγή ή την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ ατόμων ή ομάδων της σχολικής κοινότητας και έκλεισε με την παρουσίαση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης Magic School που διευκολύνει κατά τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την εφαρμογή όλων των προαναφερθέντων.
Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με την απάντηση ερωτήσεων των παρισταμένων.

cult-n-1

cult-n-2

cult-n-3

cult-n-4