Την Τετάρτη 22-1-2020, ημέρα εκπαιδευτικών επισκέψεων του σχολείου μας, οι μαθήτριες των δύο τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών της Τρίτης Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων στο δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας , της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας'
Το μουσείο είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, που ανεγέρθη το 1998 στη θέση ενός παλαιότερου κτίσματος που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου, για την κάλυψη των πολιτιστικών και κοινωνικών αναγκών της εποχής. Το δώμα του κτηρίου έχει αναμορφωθεί σε ποντιακό σπίτι με αντικείμενα που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι - ιδρυτές του συνοικισμού των Νέων Σουρμένων Αττικής, όταν εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην περιοχή.
Στο ισόγειο του κτηρίου οι ξεναγοί του μουσείου έδειξαν στις μαθήτριες το χάρτη του Ποντιακού Ελληνισμού που θεωρείται ο πιο αναλυτικός χάρτης όσον αφορά τις καταγεγραμμένες περιοχές του Πόντου , το λάβαρο με τον ένα αετό που είναι και το λάβαρο του Ποντιακού Ελληνισμού, την πλούσια συλλογή αντικειμένων καθημερινής χρήσης, έγγραφα (τίτλοι ιδιοκτησίας που παραχωρούσε το ελληνικό δημόσιο στους πρόσφυγες, πιστοποιητικό ιθαγένειας, επίσημη άδεια να διεξάγεται κάθε χρόνο το «ταφικό έθιμο») και φωτογραφικό υλικό όπου παρουσιάζονται οι κοπιώδεις προσπάθειες των προσφύγων να ορθοποδήσουν στη νέα πατρίδα τους, όπως επίσης και την πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα του συλλόγου από την ίδρυσή του (1924) έως σήμερα. Στον πάνω όροφο του κτηρίου είδαν παραδοσιακές ενδυμασίες, μια αναμορφωμένη κρεβατοκάμαρα ζευγαριού, καθώς και μια πληθώρα πολύτιμων κειμηλίων.
Στο χώρο έξω από το μουσείο είδαν την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πιστό αντίγραφο της εκκλησίας στα Σούρμενα του Πόντου, και διάβασαν στον τοίχο του πρώτου δημοτικού σχολείου που ιδρύθηκε στην περιοχή ένα τετράστιχο σε ποντιακή διάλεκτο που εξέφραζε τον καημό των προσφύγων που η ψυχή τους έμεινε στον Πόντο και το σώμα τους ήρθε στην Ελλάδα.
Οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή των προσφύγων όταν έφθασαν στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι τις γνώσεις που απέκτησαν από τα σχολικά τους βιβλία.
Την επίσκεψη διοργάνωσε η φιλόλογος Χαραλαμπία Κανελετοπούλου, που συνόδευσε τις μαθήτριες με τη φιλόλογο Αικατερίνη Παιδονόμου και τον καθηγητή της Κοινωνιολογίας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
H μαθήτρια της Γ’ τάξης, Ουρανία Κοφινά, γράφει
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Προσανατολισμού, της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και της κοινωνιολογίας της Τρίτης Λυκείου, τα δύο τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Λυκείου μας , επισκεφθήκαμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, την Τετάρτη 22/1/2020.
Τι γεύση, αλήθεια, μας άφησε αυτή η εκδρομή! Τι χυμούς γνώσης! Πόσα πολλά μάθαμε και πόσα ακόμη κρατήσαμε στην αγκαλιά μας, λες και επρόκειτο για θησαυρό μάθησης που δεν θέλαμε να χάσουμε. Το εν λόγω Μουσείο βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία Σουρμένων στον δήμο Ελληνικού, στον χώρο της φυσικής έδρας της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Το Μουσείο είναι ένα κτήριο σε νεοκλασικό στυλ, που ανεγέρθη το 1998 στη θέση ενός παλαιότερου κτίσματος που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’50 , με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγων, για την κάλυψη των πολιτιστικών και κοινωνικών αναγκών της εποχής,
Το δώμα του κτηρίου έχει αναμορφωθεί σε ποντιακό σπίτι με αντικείμενα που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι, ιδρυτές του συνοικισμού των Νέων Σουρμένων Αττικής, όταν εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην περιοχή. Παραδοσιακές ενδυμασίες , μια αναμορφωμένη κρεβατοκάμαρα ζευγαριού, αλλά και φωτογραφίες μερικών από τις σαράντα οικογένειες που παρέμειναν στο σπίτι στις αρχές της προσφυγιάς, καθώς και πληθώρα πολύτιμων κειμηλίων, εκτίθενται στον πάνω όροφο του κτηρίου.
Στο ισόγειο φιλοξενείται πλούσια συλλογή περισσότερων αντικειμένων , έγγραφα και φωτογραφικό υλικό όπου παρουσιάζονται οι κοπιώδεις προσπάθειες των προσφύγων να ορθοποδήσουν στη νέα πατρίδα τους, όπως επίσης και την πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα του συλλόγου από την ίδρυσή του (1924) έως σήμερα.
Οι ξεναγοί του Μουσείου, παράλληλα με τους συνοδούς μας, τις καθηγήτριες κ.κ. Κανελετοπούλου και Παιδονόμου, αλλά και τον κ. Παναγιωτόπουλο, μας συνόδεψαν πρόθυμα και φρόντισαν να λύσουν κάθε μας απορία. Επρόκειτο για έναν ποταμό γνώσης! Κάναμε ερωτήσεις, λάβαμε απαντήσεις, σε ένα πινγκ πονγκ που δεν είχε νικητή κανέναν, αλλά μόνο τη φιλομάθεια του σχολείου μας. ΄Ολες οι μαθήτριες απολαύσαμε την επίσκεψη, καθώς είχαμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή των προσφύγων όταν έφθασαν στη χώρα μας, καθώς επίσης και για τον πολιτισμό τους, ως ένα ευχάριστο συμπλήρωμα όσων είχαμε διδαχθεί στη σχολική τάξη. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή ήρθαμε πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα και γίναμε υπό μία έννοια κοινωνοί όλων όσων διαδραματίστηκαν με τους πρόσφυγες τον προηγούμενο αιώνα.
Η ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείου Σουρμένων υπήρξε μια ευχάριστη , επιμορφωτική επίσκεψη , που μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Σίγουρα θα επιδιώξουμε να πάμε ξανά!