Από 31-03 έως 03-04-2017 η Β΄ τάξη του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές την κα Κανελετοπούλου, τον κο Κατωπόδη και τον κο Μαρκόπουλου επισκέφθηκε την Κύπρο , μετά από πρόσκληση του τμήματος Βιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κύπρου προκειμένου οι μαθήτριες να ενημερωθούν για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και να ξεναγηθούν στους χώρους των εργαστηρίων, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και με τους ερευνητές των εργαστηρίων . Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του νησιού σύμφωνα με το πρόγραμμα που οι συνοδοί- ξεναγοί του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού είχαν οργανώσει.
Η εκπαιδευτική ομάδα έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη.
Ακολουθεί περιγραφή της εκδρομής από τη μαθήτρια της Β1 τάξης Παρή Στεφανή.
Kύπρος: Ταξίδι στην ιστορία, τη φύση και την τέχνη?
Η Κύπρος είναι ένα νησί με μία μοναδικότητα, η οποία είναι πανταχού παρούσα στις χρυσές αμμουδιές της Πάφου, στα ορεινά χωριά του Τροόδους, στις πλατείες της Λεμεσού, στα φυλακισμένα μνήματα της Λευκωσίας και στα καταγάλανα νερά της Λάρνακας. Ως μαθήτριες λοιπόν της Β?Λυκείου, είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε τον παλμό της μεγαλονήσου από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2017.
Την Παρασκευή 31 Μαρτίου τριάντα μαθήτριες μαζί με τη φιλόλογο, κα.Κανελετοπούλου και τους βιολόγους, κ.Κατωπόδη και κ.Μαρκόπουλο, απογειωθήκαμε από την ελληνική πρωτεύουσα και φτάσαμε στην παραθαλάσσια πόλη Λάρνακα της Κύπρου (πρωτοφανέρωτη εμπειρία να «τρέχει» το αεροπλάνο πάνω στη θάλασσα απέχοντας μια ανάσα από τον διεθνή αερολιμένα!)
Η εκδρομή είχε ως αφετηρία τη Λευκωσία με τον τύμβο της Μακεδονίτισσας να αποτελεί την πρώτη μας επίσκεψη. Πρόκειται για το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων στους αγώνες της Κύπρου εναντίον των Τούρκων το 1964 και το 1974. Κάτω από τον τύμβο είναι θαμμένα τα συντρίμμια του αεροσκάφους που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στο νησί για την υπεράσπισή του. Σειρά έχουν τα Φυλακισμένα Μνήματα, χώρος των κεντρικών φυλακών της Λευκωσίας, στον οποίο έχουν ταφεί κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 οι εννέα απαγχονισθέντες από τους Άγγλους, μεταξύ των οποίων ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου. Την αθανασία των παλικαριών της ΕΟΚΑ δηλώνει η επιγραφή στον τοίχο στο βάθος του κοιμητηρίου «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται.». Το μεσημέρι αξιοποιήσαμε τον ελεύθερό μας χρόνο περπατώντας στη γραφική Λαϊκή Γειτονιά και στην ξακουστή οδό Λήδρας. Ακολούθησε η μεταφορά στο ξενοδοχείο όπου διαμέναμε στη Λάρνακα. Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην καταγάλανη παραλία της Λάρνακας, προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα.
Το Σάββατο 1η Απριλίου, ημέρα εθνικής επετείου για τους Ελληνοκύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, διασχίσαμε την οροσειρά Τρόοδος. Πρόκειται για ένα βουνό 1951 μέτρων με τη μονη Κύκκου να αποτελεί την επιτομή του θρησκευτικού τουρισμού στο «νησί της Αφροδίτης». Στεγάζει μία από τις τρεις σωζόμενες εικόνες της Παναγίας που αγιογραφήθηκε από τον ευαγγελιστή Λουκά. Στο Θρονί της Παναγίας επισκεφθήκαμε τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του 3ου, τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, το χωριό Όμοδος με τη μοναδική κουμανταρία (κυπριακό κρασί με γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται και στη Θεία Κοινωνία), αλλά και την παραδοσιακή χαλουμόπιτα , σήμανε τη λήξη της μονοήμερης αυτής εξερεύνησης του «πράσινου» προσώπου της χώρας.
Την επόμενη μέρα σειρά είχε η Λεμεσός με τον Πύργο των Ιπποτών στο Κολόσσι, χρονολογούμενο στα μέσα του 15ου αιώνα. Έπειτα από μία ώρα περίπου ελεύθερου χρόνου, αναχωρήσαμε για την Πάφο με πρώτη στάση την Πέτρα του Ρωμιού, με τη χρυσή άμμο και τους αφρούς των κυμάτων να αποτελούν τη γενέτειρα της Αφροδίτης κατά τη μυθολογία. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την έπαυλη του Διονύσιου με τα μοναδικά σε ομορφιά ψηφιδωτά. Τέλος, είχαμε αρκετό ελέυθερο χρόνο για να ανακαλύψουμε την τουριστική πτυχή της Πάφου, της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης για το 2017.
Δευτέρα 3 Απριλίου, τελευταία μέρα στο νησί, η οποία ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία. Καθηγητές του πανεπιστημίου μάς υποδέχτηκαν στο προπτυχιακό διδακτικό εργαστήριο παρουσιάζοντάς μας κάποια γενικά στοιχεία για το χρονολογούμενο από το 1992 πανεπιστήμιο. Οι μαθήτριες χωρισμένες σε τρεις ομάδες επισκεφτήκαμε από ένα εργαστήριο η καθεμία. Επρόκειτο για τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας, Μολύνσεων και καρκινογένεσης δροσόφιλας, Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας. Ερχόμενες σε επαφή με μία σπουδαία επιστήμη μέσω του πανεπιστημίου αγαπήσαμε την Κύπρο ακόμη περισσότερο. Γιατί η ομορφιά του ήλιου, της θάλασσας και του βουνού, όταν συνοδεύεται από υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, εξυψώνεται στα μάτια των εφήβων, οι οποίοι βιώνουν τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το μεσημέρι περπατήσαμε ξανά στην κυπριακή πρωτεύουσα, και με την απογευματινή πτήση από το αεροδρόμιο της Λάρνακας βρεθήκαμε και πάλι στην Ελλάδα.
Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στη χώρα με τον λαμπερό ήλιο και τον λαμπερό πολιτισμό, οι μαθήτριες του Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά βιώσαμε συναισθήματα αγάπης, χαράς, συγκίνησης, αγαλλίασης. Η θαυμάσια ιστορία της Κύπρου, με τους ανδρειωμένους ήρωες και τους διαρκείς αγώνες που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, τα ειδυλλιακά τοπία και η αδελφική σχέση Ελλάδας-Κύπρου έκαναν να έχουμε τη μεγαλόνησο σε ένα ξεχωριστό κομμάτι της καρδιάς μας. Εκεί όπου ζει ακόμη η αδικοχαμένη Κερύνεια, η Αμμόχωστος και η διχοτομημένη Λευκωσία.